Nieuws uit het bos.

Het jaar is al weer bijna voorbij. En ook dit jaar is er weer volop genoten van het Roekpad wij als vrijwilligers van dit pad zijn dan ook stiekem trots dat het nog steeds een succes is.Het is natuurlijk niet zomaar een succes, je kunt wel een mooi pad bedenken en aanleggen maar het moet ook onderhouden worden.Soms weer nieuwe uitdagingen bedenken maar zeker niet verwaarlozen.Gelukkig hebben wij een vaste groep, stoere vrijwilligers die ons daarbij helpen en regelmatig met goede tips en trucs komen en actief aan de slag gaan en daar zijn we super blij mee, zonder hun hulp lukt het niet.

Afgelopen periode is er weer druk gesnoeid en het jaagpad is regelmatig gemaaid maar ook de vijver bij het Roekpad heeft een flinke onderhoudsbeurt gekregen. Bijna alle begroeiing in de vijver is verwijderd. Het was een hele klus ,eerst is het grootste gedeelte met een kraantje met maaikorf verwijderd en daarna zijn de mannen met waardpakken en al te water gegaan om het laatste te verwijderen. Als het deze winter goed gaat vriezen dan kan er heerlijk geschaatst worden op de vijver.

Henk Baas heeft via Landschapsbeheer Drenthe een bos maaiercursus met goed gevolg afgelegd.

Namens Henk Baas : De cursus was zeer interessant voor mij, nog nooit eerder een bosmaaier in de handen gehad!Het certificaat heb ik/ allemaal behaald/ verdiend   aldus docent Martin Mostert.Veel geleerd over onderhoud, PBM’s/ veiligheid, afstelling van draagstel/ophangen bosmaaier en het monteren en werken met de snijgarnituur, te weten: draadmaaier, slagmes, hakselmes, kunststofmesjes en zaagblad.Vervolgens de 2e dag alles goed kunnen oefenen in de praktijk bij de Westerbergen.Wij hadden een goede docent en kleine groep deelnemers(6), wat prima klikte en ook van elkaar leerde.Het verzoek gedaan om nog een vervolg cursus van 1 dag te gaan volgen met het zaagblad (normaal minimaal 2 dagen), de docent gaf aan dat alle 6 deelnemers gezien de techniek en inzet, aan 1 dag voldoende hebben om deze cursus ook met goed gevolg te kunnen volgen/ afsluiten.Met name het vijlen (scherp maken) van het zaagblad zal dan een belangrijk onderdeel worden, de meeste deelnemers hebben met het slagmes al lichte opgroei verwijderd.Intern (landschapsbeheer Drenthe) moet er bekeken worden of er nog geld beschikbaar is voor deze cursusdag, hierover worden wij binnenkort geïnformeerd.

Henk gefeliciteerd ook wij zijn hier blij mee want op een veilige verantwoorde manier aan het werk zijn is toch wel belangrijk!

Verder hebben wij op zaterdag 5 november ook weer meegedaan met de landelijke  Natuurwerkdag .Tijdens deze dag zijn er met een leuke groep vrijwilligers, waaronder een echtpaar uit Hoogeveen wat zich spontaan heeft aangemeld om te helpen, diverse klussen geklaard rondom het Roekpad.

De stiltekuil was steeds een beetje een probleem geval. Het idee was beter dan de uitvoering de kuil was te diep en stond steeds vol met water maar om het effect te krijgen waar de stiltekuil voor bedoeld is moet het eigenlijk wel een diep gat zijn. Helaas is dat op deze plek niet mogelijk. Samen met de vrijwilligers hebben we toch maar besloten om het gat weer op te vullen en tegels in te leggen met een laag schors. We hopen dat zo het probleem van het water is opgelost en dat volgend voorjaar iedereen heerlijk in de kuil kan genieten van de rust zonder natte voeten. Daarnaast is het insectenhotel weer netjes gemaakt de mol heeft weer een mooie mollenbult gekregen. De kikkerpoel is weer opgeschoond. Er is een slangenbult gemaakt van paardenmest, takken, blad en vijvergroen. Martijn van de Ende heeft tijdens de Natuurwerkdag uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat en nu maar hopen dat er in het voorjaar straks echt slangen te bewonderen zijn. Ook zijn er een groot aantal vogelhuisjes schoongemaakt rondom het Roekpad. Gijs zijn mama ontdekte dat ook muizen dit wel een leuke plek vinden om een gezinnetje te stichten Gijs  wilde de muis ook wel eens even bekijken maar had niet gedacht dat die muis zo snel was. De muis vloog vliegensvlug in Gijs zijn mouw en in zijn kleren Wie er nu het hardst geschrokken is weten we niet maar inmiddels zit de muis niet meer in Gijs zijn mouw… gelukkig. Het leukst van deze dag was de samenwerking tussen jong en oud iedereen had plezier het weer was goed en er is genoeg gedaan. Na afloop van deze dag hebben we met zijn allen genoten van een overheerlijk lunch bereid door de dames in ‘d Olde Karke.

We gaan natuurlijk gewoon verder met onze klussen in de winterperiode dus mocht iemand een keer willen helpen schroom dan niet om te contact met ons op te nemen.

Iedereen weer bedankt voor alle geleverde materialen en diensten en inzet van dit jaar.Zo kan jong en oud weer heerlijk genieten van natuur en speel en ontdekmogelijkheden.

Klik hier voor foto’s

Groeten van Annie, Evert, Barend, Els en Jeanette

St. Kraaienbosch