Echten……een kei van een dorp. Echten is een klein, maar zeer actief dorp. Het dorp ligt centraal in Gemeente De Wolden en is omringd door bos, heide en agrarisch landschap. Het heeft diverse agrarische bedrijven, recreatiebedrijven en café-restaurants.

De naam Echten wordt voor het eerst vermeld in een geschrift uit het jaar 1181. De grote trekpleister van Echten is het Huize Echten. Dit is een havezate, waarvan het oudste gedeelte vermoedelijk uit de veertiende eeuw stamt. Het huis is omgeven door een binnen- en buitengracht. Tussen de beide grachten staan een schatboerderij en een koetshuis (vroeger kapel). Aan de weg staat een poortwachterhuis dat door de oprijlaan verbonden is met het huis. Rondom de bebouwing ligt een landgoedbos. Een oud bos dat in de afgelopen jaren is opgeknapt en veranderd in een wandel- en avontuurlijk speel- en ontdekkingsbos. Het Roekpad is een onderdeel van het kraaienbosch project zie ook pagina projecten voor meer info hierover.

Tegenover Huize Echten is de spil van het dorp gevestigd; Toeristinfocentrum en plattelandswinkel ‘t Huus mit de Belle’. Deze is gehuisvest in een oude schaapskooi van een boerenerf aan de brink. Het wordt voornamelijk gerund door vrijwilligers. Daarnaast vind u hier een boekbinderij en de moderne kunstgalerie van Erik Zwezerijnen.

Het dorp grenst aan het natuurgebied ‘Het Echtens Paradijs’. Dit is een rustend stuifzand, een prachtig natuurgebied waar u vier verschillende heidesoorten bij elkaar vindt. Daarnaast stoomt er in Echten een riviertje genaamd Het Oude Diep, die zich goed leent voor een kanotochtje of een wandeling. Bij Toeristinfocentrum ‘t Huus mit de Belle vind u meer informatie over diverse wandelingen en dorpsommetjes.
De Havezate met bijbehorende bossen maakt het tot een zeer gevarieerd natuurgebied in en rondom Echten. De omgeving van Echten leent zich prima voor wandel-, fiets- en paardrijtochten.

In Echten is een hoop bedrijvigheid, zo getuigt de bedrijven pagina op deze website. De 350 inwoners van Echten zijn actief en betrokken bij hun omgeving. Er worden gezamenlijk diverse activiteiten georganiseerd, zoals de Bellemarkt in september en in juli het jaarlijkse dorpsfeest.

Ligging Echten